sâmbătă, 23 martie 2013

Earth Hour 2013


Ora Pamantului


 In fiecare an, in ultima sambata a lunii Martie, sute de milioane de oameni, institutii publice sau private sting luminile timp de o ora alaturandu-se celei mai mari campanii de mediu din istoria omenirii.

Aceasta idee a pornit cu un oras. 
Pe 31 Martie 2007, la initiativa organizatiei WWF Australia peste doua milioane de oameni si peste 2000 de companii din orasul Sydney au stins luminile timp de o ora constientizand marile probleme de poluare si de schimbari climatice cu care se confrunta planeta Pamant. Atunci cateva mii de oameni chiar au iesit pe strazile orasului petrecand aceasta ora fie la concerte unplugged, fie la observatoarele astronomice, fie la o plimbare romantica sau la terasa unui restaurant luand cina la lumina lumanarii. 

Asadar in urma cu 6 ani totul a inceput cu un oras si cu cateva mii de oameni. In anul urmator Earth Hour s-a extins in toate orasele Australiei si cu putin timp inainte de eveniment Canada a anuntat ca se alatura acestei miscari ecologice. 
In doar cativa ani Earth Hour a devenit un eveniment important la nivel mondial astfel incat in anul 2012 a ajuns sa fie pus in practica de 6950 de orase din 152 de tari de pe toate continentele si a strans peste 1,3 miliarde de oameni care au lansat un mesaj puternic de atentionare fata de modul in care evolutia omenirii afecteaza grav atmosfera si resursele naturale ale planetei. Sub impactul acestei evolutii a omenirii au fost poluate solul, apa si aerul, au disparut sau sunt pe cale sa dispara multe specii de palnte si animale, iar omul este confruntat de asemenea cu maladii cumplite aparute datorita aerului poluat pe care il respira si alimentelor chimizate pe care le consuma. Muntii de gheata din Antarctica se prabusesc in tacere unul dupa altul fara ca noi sa-i observam, iar recent Organizatia Meteorologica Mondiala a anuntat ca primul deceniu al mileniului in care ne aflam a fost cel mai cald deceniu din istorie. S-au facut calcule care atesta ca intr-un singur deceniu excesele civilizatiei au provocat mediului natural pagube mai mari decat intr-un mileniu. 

In aceasta seara si orasul Craiova participa la aceasta miscare stingand pentru o ora luminile care nu implica riscuri legate de securitate alaturandu-se astfel intr-o campanie ecologica demna de marile orase ale lumii. In aceasta seara, la aceeasi ora, cele mai grandioase simboluri ale celor mai importante orase din lume (Colosseumul din Roma, Tower Bridge din Londra, turnul Eiffel din Paris, Sydney Opera House din Australia si multe multe altele de pe toate continentele Terrei) vor disparea pentru o cauza nobila timp de o ora ... in intuneric. 

Deasemenea, in Craiova se va desfasura un mars pe traseul Universitate- Piata Mihai Viteazul la care vor participa elevi, studenti, copii, parinti, bunici cu candele si toti cetatenii orasului care vor sa ia parte la acest eveniment mondial.

In aceasta seara peste un miliard de oameni resonsabili din toate colturile lumii isi vor exprima in aceeasi ora ingrijorarea fata de viitorul planetei printr-un gest cum  nu se poate mai simplu : isi vor stinge toate luminile timp de o ora.

Asadar in aceasta seara intre orele 20.30 si 21.30 concretizam Ora Pamantului. 
Sa-l lasam sa respire curat macar o ora intr-un an. 

 Schimbarea suntem noi ! Fiecare, eu, tu, impreuna !

La acest link se gaseste videoclipul oficial Earth Hour 2013. Impresionant !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu