duminică, 22 iunie 2014

De ce iubim Mondialul ?

Salutare microbisti si microbiste !

Intrucat a inceput in forta Mondialul brazilian si mi se pare unul dintre cele mai frumoase din cate am vazut eu pana acum mi-a trecut prin minte sa scriu un articol mai altfel despre acest eveniment planetar. In sensul asta am intocmit o lista cu 10 motive pentru care iubim Mondialul de fotbal. Sper ca sunt in asentimentul vostru.


1. Pentru imnurile cantate. 
     Imnurile natiunilor au fost intonate de-a lungul istoriei in momente devastatoare, tragice pentru natiunile respective iar faptul ca imnurile se canta acum inainte de inceperea unui meci de fotbal este un semn de respect si un omagiu adus celor care poate s-au jertfit in trecut pentru ca populatia din ziua de azi sa poata sa-si sustina nationala intr-o competitie fotbalistica. Respect!



2. Pentru demonstratia de civilizatie pe care a etalat-o omenirea de-a lungul secolelor. 
    In urma cu doua mii de ani oamenii se strangeau tot ca si astazi in amfiteatre de mari dimensiuni si se delectau cu lupte intre gladiatori care erau obligati sa lupte pana la moarte pe principiul “Omoara sau Mori !”.
   Astazi, la fel ca si atunci echipele din arena sunt organizate tactic pe “campul de lupta” pe linii de aparare si de atac, la fel ca si atunci unii dintre protagonisti devin idoli pentru copii, la fel ca si atunci publicul isi aclama favoritii cu aceeasi intensitate … singura diferenta majora fiind ca gladiatorii de atunci s-au transformat in jucatorii de fotbal de azi.



3. Pentru ca ne completeaza cunostintele generale. 
   Oricat de mult ai fi citit, oricata muzica ai fi ascultat, oricat de multe documentare ai fi vizionat cu siguranta la un Mondial afli multe lucruri noi atat despre tara organizatoare cat si despre tarile participante. Este categoric un prilej prin care microbistii din lumea intreaga isi imbunatatesc nivelul de cultura generala in sport, sanatate, geografie, istorie, cultura, traditii si asa mai departe …



4. Pentru ca este un spectacol deplin in adevaratul sens al cuvantului. 
   Actori si regizori mai buni sau mai slabi, coregrafii mai detaliate sau doar strigate de lupta, iar despre genuri nu se pune problema … paleta e larga … actiunea, comedia, drama, tragedia ... toate genurile se pot regasi in desfasurarea unei partide de fotbal la Mondial.



5. Pentru frenezia oferita de mult doritul GOOOOOOOOOL.
    Ritmul cardiac indica de cate ori pe minut bate inima unui om dar atunci cand omul este suporterul unei echipe de fotbal de la Mondial cu siguranta ritmul lui cardiac depaseste limitele cunoscute de aparatele EKG.



6. Pentru ca este capabil sa conecteze toata planeta la un eveniment fotbalistic. 
    Atat tarile participante cat si cele care nu au reusit sa ajunga la Mondial urmaresc toate in acelasi timp inclestarea mondiala. La urma urmei este … dupa cum se spune “doar un joc” si totusi … o luna de zile cat dureaza Campionatul Mondial se discuta in fiecare zi despre fotbal in toate limbile de pe Pamant. Impresionant.



7. Pentru diversitatea rasiala oferita. 
    La Campionatul Mondial de fotbal partcipa cele mai bune echipe de pe toate continentele globului pamantesc. Aceasta diversitate ofera privitorului perspective diferite ale spectacolului fotbalistic deoarece desi toti joaca fotbalul dupa acealeasi reguli e o incantare sa remarci stilul de joc diferit de la un continent la altul. Continentul african vine cu jucatori de foarte mare viteza, cel asiatic aduce parca jucatori cu spirit de sacrificiu mai dezvoltat, Europa intra cu echipe foarte atent organizate iar America de Sud pare sa fie cea care aduce bucuria, culoarea si fantezia in iarba. E simplu sa va imaginati ce se intampla cand aceste stiluri se infrunta la Mondial: apar surprizele. Asta duce discutia catre urmatorul motiv.



8. Pentru ca ofera surprize. 
   Cred ca omul are nevoie cateodata sa fie surprins. Cred ca e chiar sanatos cateodata. Probabil ca daca totul ar fi deja cunoscut viata n-ar mai avea acelasi farmec. Mondialul de fotbal ofera tot timpul surprize deoarece tarile mai mici pe care nu mizeaza nimeni au aici ocazia sa se dopeze cu ganduri pozitive tragandu-si energia fie din faptul ca provin poate din tari foarte sarace, fie din motive istorice, fie din efervescenta suporterilor varsata dinspre tribune inspre terenul de joc.



9. Pentru emotiile citite pe chipurile suporterilor. 
   Durerea, frustrarea sau fericirea sunt atat de naturale, de reale pe fetele suporterilor incat aceste emotii devin un spectacol in sine. In lumea actuala in care masca sociala ocupa chipul  oamenilor vezi din ce in ce mai rar emotii adevarate. De cele mai multe ori emotiile afisate sunt doar un rol bine jucat fie din complezenta, fie din curtoazie, fie din obligatie.



10. Pentru faptul ca urmarindu-l, Campionatul Mondial ne tine vie speranta ca vom mai participa si noi romanii vreodata-n viata asta la cel mai asteptat eveniment fotbalistic al planetei, ca va creste din nou ritmul cardiac al romanilor de pretutindeni si ca vom iesi din nou pe strazi cantandu-ne fericirea oferita de REGELE FOTBAL. 



CONCLUZIA.
FOTBALUL E MAI MULT DECAT UN SPORT! UITATI-VA CREEAZA DEPENDENTA !

Sursa foto: www.fifa.com

2 comentarii:

  1. Pentru ce iubim mondialul?
    Raspuns: pentru ca bere, pentru ca vara si pentru ca fotbal in Brasil !!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vara bifat. Fotbal in Brasil bifat. Bere ... cand si unde ?

      Ștergere