duminică, 25 august 2013

Soare pentru viitor

Primul ocol al Pamantului bazat pe energia solara.

Catamaranul MS Turanor PlanetSolar este cea mai mare ambarcatiune din lume alimentata cu energie solara. Vasul are o lungime de 31 de metri si este "imbracat" cu panouri solare care acopera o suprafata de 537 metri patrati. Bateriile litiu-ion care inmagazineaza energia produsa pe suprafata fotovoltaica cantaresc 8,5 tone.

In luna Mai a anului 2012 una dintre marile provocari ale inginerilor de pe fata Pamantului a devenit realitate. Catamaranul MS Turanor PlanetSolar a devenit prima ambarcatiune din lume care a inconjurat Pamantul navigand pe marile si oceanele planetei pe baza energiei gasita in lumina soarelui.

La linkul de mai jos puteti urmari prezentarea si itinerariul impresionantei expeditii. Montajul este foarte bine realizat si surprinde in circa 3 minute toate etapele expeditiei. Enjoy the video ... 


Numele Turanor provine din romanul "The Lord of the Rings" (Stapanul inelelor) al scriitorului J.R.R. Tolkien si se traduce ca "Puterea Soarelui".

Unul dintre telurile acestei aventuri in jurul lumii a fost acela de a atrage atentia asupra dependentei planetei de consumul frenetic de petrol si totodata de a demonstra ca tipurile de energie verde regenerabila reprezinta viitorul curat al planetei si al omenirii.

Telurile au fost atinse expeditia bucurandu-se de un succes enorm in cele 28 de state in care a acostat catamaranul si a lasat in urma conferinte importante care acum isi deschid prezentarile subliniind o dovada vie, palpabila a tehnologiilor bazate pe energia regenerabila.

Expeditia a inceput la data de 27 Septembrie 2010 in portul din Monaco si s-a inceiat la data de 6 Mai 2012 dupa 587 de zile realizand totodata si 4 recorduri mondiale in domeniul deplasarilor pe baza energiei solare.


Pentru mai multe fotografii, clipuri video si informatii tehnice accesati : http://www.planetsolar.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu